Mint ahogyan azt már az előzőekben kifejtettem, a listák elkötelezett híveiként nem egyszer dobunk össze egy kevéssé fárasztó, ámde annál tartalmasabb és áttekinthetőbb rangsort, a lehető legváltozatosabb és legintellektuálisabb formában (höhö).
Következzen tehát még egy könnyűzenei fejtegetés, szépirodalommal kombinálva, avagy:
Kik azok az énekes-dalszerzők, akiknek a dalai akár egy verseskötetben is megállnák a helyüket?

1. Conor Oberst // Bright Eyes
A nebraskai Bright Eyes megkerülhetetlen képviselője az amerikai indie-alternatív-country szcénának.
Oberst szövegeivel egyszerre képviseli a lepukkant amerikai valóságot és az elrugaszkodott, szárnyaló embert, aki a mély depresszióból random érzelemkitörésekkel keresi a kiutat.Ha mindez túl zavaros lenne,hallgasd meg ezt (jé,az én hajam is hasonló módon takarja el az arcomat :D) :

 
A többieket lelkesedés és érdeklődés hiányában csak megemlítem:
 

2. Tori Amos
Természetesen ő sem maradhat le a listáról,mint a személyes tragédiák és a nőiesen szenvedő karakterek szószólója.
(Mondjuk a "Me and a gun and a man on my back" egy kicsit erős...)

3.  Björk
Egészen természetes, hogy szeretem Björköt, mivel hatalmas karakter, néha imádnivaló, sokszor érthetetlen és mindig kreatív. Meghát mégiscsak Izland-rajongó vagyok.
Talán a Bachelorette a legzseniálisabban megszövegezett dala,talán nem.
"...I'm a path of cinder/Burning under your feet/You're the one who walks me/I'm your one-way street..."

4. Suzanne Vega
Suzanne Vega bájos, amerikai gitáros-éneklős nő, ilyen jellegű popdalokkal, amelyek (bár leginkább csak szövegükben) sokszor túlmutatnak kategóriájukon.Szerethető és érthető dalok, amelyek mégsem hatnak bugyutának vagy túlontúl egyszerűnek.
"If your love were taken from me/every color would be black and white/It would be as flat as the world before Columbus..."-

5. Robert Smith//The Cure
A Cure legenda,kultusz és színtiszta zsenialitás.Hallgasd meg a Lullaby-t,aztán ha megfogott,a Lovecatst és ha igazán érdeklődő vagy,mindezetk után még a Forestet is.Lehet,hgy ebben a sokszínűségben rejlik a Cure igazi nagysága...Többet nem is fűznék hozzá.

 
"On candystripe legs,the spiderman comes/Softly trough the sadows of the evening sun..."
(Nagyon remélem,hogy az idézeteket sikerült kb pontosan leírnom,ha meg mégsem,elnézést.A bugyuta címért pedig külön bocsánatot kell kérnem...)

Szerző: Béün  2009.02.22. 18:22 1 komment

Címkék: zene vers

A bejegyzés trackback címe:

https://beun.blog.hu/api/trackback/id/tr21958875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béün 2009.02.22. 18:58:35

Jó ez a lista, hallgatnom kéne Björktől valamit. :D Egyébként itt szeretnék panaszkodni, hogy kicsiny országunkban a jó hang, a jó zene és a jó szöveg ritkán jár együtt. :( A külföldit meg nem értem. :D Ezért is jó, hogy komolyzenét és OST CD-ket hallgatok.
süti beállítások módosítása