Old boy
Rendezte: Chan-Wook Park 
Fősz.: Min-sik Choi ; Ji-tae Yu ; Hye-jeong Kang

Az Oldboy egy lenyűgöző film, cselekménye szövevényes, mégis követhető, elképesztően gyönyörű képekkel dolgozik és kurvajó a zenéje.
Van azonban pár tény, melyek kikerülhetetlenül hozzátesznek avagy elvesznek a film élvezeti értékéből (embere válogatja): bár nem szeretek kategorizálni, és talán nem is a legszerencsésebb ez a megfogalmazás,de:
- az Old boy egy művészfilm
- az Old boynak tartalma, cselekménye és mondanivalója van
- az Old boy nem hagyományos értelemben véve szórakoztat, sokkal inkább nyomot hagy az emberben (hogy milyen értelemben teszi, azt megintcsak embere válogatja)
- az Old boy egy koreai film, tehát teljesen másképp épül fel, mint mondjuk egy amerikai.

Oh Dae-Su történetét követhetjük nyomon, aki 15 évet töltött el egy magánzárkában, úgy, hogy fogalma sem volt arról, tulajdonképpen mit is követett el. Kiszabadul és meg akarja tudni, ki miatt került be és mi okból, ami nem is lesz olyan nehéz, ugyanis az illető határozott szándéka tudatni mindezeket Dae-Suval, akiben buzog a bosszúvágy és ezt lépten-nyomon ki is nyilvánítja (kifejezetten fantáziadús verekedéseket látunk, zseniális operatőri munkával).
Egyre a történet sűrűjébe merülünk, ezzel együtt még több és még intenzívebb érzelemmel szembesülünk: Oh Dae-Su megismerkedik egy fiatal lánnyal, aki segít neki az igazság kiderítésében.
Ugyanakkor a visszajátszott képekből is árad a nyugtalanító misztérium és az erős érzelmi telítettség.A történet kibontakozásával egyre többet tudonk meg a szereplők múltjáról és jelleméről, és igen, erre sem tudok semmi rosszat mondani: az Old boyban nincsenek unalmas karakterek és felesleges párbeszédek.
Megtudjuk tehát, ki miatt kényszerült magánzárkájában senyvedni a főszereplő, és az okkal is szembesülünk (ennek kapcsán hangzikel nem egyszer a mondat: "Mindegy, hogy porszem vagy szikla, a vízben mindkettő elsüllyed."// remélem megbocsátatik idővel, hogy nem tudok szó szerint idézni, rossz szokás), mégsem ez a leglényegesebb mozaznat  afilmben, de nem ám!
Ugyanis az egész történek egy hihetetlenül fontos dolgora épül: a bosszúra.
És mint úgy általában, ez most sem egyszerűen csak revans, sokkal összetettebb annál. Nem csak Dae-Su akarja megtorolni a sérelmeket és tulajdonképpen nem is ő fog igazán bosszút állni...
Azt hiszem a történetet nem is kell tovább forszíroznom, mert félek, lelőném  a poént.
A kötelező körök: kitoszottjó színészi játék, hatalmas rendezés, emlékezetes karakterek, és függőséget okozó zene, amely hallgatásával képtelen vagyok leállni, már egy teljes hete.Örökzöld/Woo-jin Lee mondataira pedig érdemes odafigyelni, némelyik tényleg nagyon ütős.

Az Old Boy tehát egy zseniális film, nagyon élvezhető és maradandó élmény a néző számára.Meg kell ugyanakkor említenem, hogy brutálisan véres és tényleg nagyon fajsúlyos.Megtekintése nem tanácsos tehát bulik előtt/közben, vagy kellő felkészültség nélkül (ezzel én sem voltam tisztában, bocsi Zsuzsi :D).
Álljon itt kedvcsinálónak egy home-made trailer (nem,sajnos nem én csináltam,ámde baromi jó):
 

Szerző: Béün  2009.02.27. 21:05 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film

A bejegyzés trackback címe:

https://beun.blog.hu/api/trackback/id/tr23970618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása